Solstițiul verii

Cea mai lungă zi din an a fost pe 21 iunie, dar cel mai lung weekend de 3×3 din această vară a fost la Sport Arena Streetball între 30 iunie și 2 iulie.

Un total de 159 de echipe au participat la al treilea turneu Sport Arena Streetball din sezonul 18. Un nou record pentru această vară la trecerea din luna iunie în iulie, cu noi surprize, finale așteptate câștigate fără emoții, finale decise în ultimele secunde, cu o nouă categorie introdusă și cu noi momente deosebite.

Prima finală a acestui turneu a fost la categoria U10 unde Rechinii 2.0 s-au impus cu 6-4 împotriva echipei Jimmy Playoff. Mai mult, ei nu au pierdut vreun meci tot turneul. Echipa a venit cu acest nume pentru că la precedentele două turnee din această vară Rechinii s-au impus, iar între cele două există un numitor comun, Matei. El este neînvins în acest sezon de streetball, cu 13 meciuri jucate și 13 câștigate. Suntem la jumătatea verii iar este el în cursa pentru un sezon perfect.

Înainte de celelalte finale ale zilei de sâmbătă a avut loc a doua ediție din acest an a Slam Dunk Contest-ului. Câștigătorul a fost un sportiv U18, Cezar Unitu. El devine omul de bătut pentru următoarele turnee, dar și cel care a intrat în posesia unui Smart-TV Horizon 4K QLED.

Finalele primei seri

Următoarea finală jucată a fost cea de la U14 masculin, unde campioana a fost echipa Laguna Albastru după ce a câștigat finala la diferență de un singur punct, 9-8, împotriva celor de la Good Fellas. A fost al doilea titlu pentru această echipă din acest sezon după ce s-a impus și la etape de debut cu aceeași patru jucători. Consistența și unitatea lor a fost răsplătită.

După ce la primele două turnee categoriile U21 și U18 feminin au jucat împreună pentru că nu au fost destule echipe înscrise, la etapa din acest weekend au fost șase echipe participante la U18. Dar, câștigătoarea a fost aceeași, Sportul Studențesc. Într-o formulă diferită față de celelalte turnee, dar cu același rezultat, locul I, după o victorie cu 18-12 împotriva echipei Farul Constanța.

Cea mai dezechilibrată finală a fost la U18 masculin unde CSU ASE București a învins finalista de turneul 1, Slime disease cu 21 la 4. Șerban Jeleș a fost desemnat jucătorul cu cel mai mare potențial după ce a înscris 45 de puncte în cele șase meciuri jucate și câștigate de echipa sa.

Super Suzi a fost cea mai bună echipă de la U21 feminin, cu cinci victorii și o medie de 17.2 puncte pe meci. Cel mai strâns meci jucat de ele a fost chiar primul, terminat la o diferență de cinci puncte în favoarea lor. Finala a fost singurul duel în care au reușit să ajungă la 21 de puncte, învingând Politehnica Iași care a înscris 14.

Meciul serii

Finala primei seri, meciul primei seri și poate chiar al turneului a fost bătălia de la U21 între Los Guerillas și Decarii. La 19-19, Mihai Stănescu de la Guerillas alunecă, din genunchi îi pasează lui Stavarache care dintr-o poziție deloc confortabilă a aruncat de două puncte și a adus victoria echipei sale. Cu siguranță una dintre cele mai tari top 3 faze din acest weekend. Așa s-a încheiat o zi care a început la 9 dimineața și care s-a terminat la 23:00.

Prima finală a celei de a doua zi a fost cea de la peste 35 de ani masculin, acolo unde Babylon a câștigat al treilea titlu consecutiv, învingând Defenders cu 16 la 11. Precum echipa Rechinii de la U10, Babylon este neînvinsă în 13 meciuri în acest sezon. Cea mai tânără și cea mai bătrână echipă sunt în cursa pentru cea mai de succes echipă la finalul sezonului.

Vizita specială

Momentul plin de emoții al zilei de duminică a fost vizita celor care au reprezentat România și baschetul 3×3 la Jocurile Mondiale de Vară Special Olympics de la Berlin. Ionut Petrisor, Marian Ionita, Mohammad Abedin, Ana Tulea, Vlad Nastasia Constantin (sportiv partener) si Anamaria Tulea (sportiv partener) au fost cei care au urcat pe podiumul competiției, au ținut steagul României sus, au câștigat medalia de bronz la baschet 3×3 unificat mixt. Au învins Austria în finala mică cu 9-8 după un coș reușit în ultima secundă. A fost pentru prima oară când baschetul 3×3 a fost reprezentat în această competiție, iar România a câștigat o medalie datorită eforturilor realizate de acești campioni.

Baschet 3×3 în scaun rulant

Următoarea finală a consemnat o premieră. Pentru prima oară după 18 ani, Sport Arena Streetball a introdus categoria baschet în scaun rulant în competiții. Baschetul în scaun rulant este una dintre cele mai practicate discipline sportive printre persoanele cu dizabilități fizice, cu peste 100.000 de sportivi la nivel mondial, atât amator cât și profesionist. Ne-am bucurat să avem alături câțiva dintre acești o sută de mii de oameni minunați pe terenurile de la Poli Arena. Prima campioană din istoria acestei categorii a fost Șmecherii pă roți care a învins echipa AJIF Motivation 2 cu scorul de 8 la 1.

Seria ultimelor finale

Odată cu ultimul meci de la scaun rulant a început seria ultimelor finale. Imediat a urmat ultimul act de la U12 masculin acolo unde Rising Stars Popești au jucat impecabil pentru a câștiga primul lor titlu din acest sezon, 16-2 împotriva echipei care s-a impus la primul turneu, ABC Play. Nicio altă echipă de U12 nu a ajuns până acum în acest sezon la 16 puncte, cel mai aproape de această performanță a venit chiar ABC Play la turneul doi, cu 14 puncte.

Au urmat două finale la feminin, U14 și U16, ambele echilibrate, decise la una-două posesii. La U14 Necazu Someșului a câștigat în prelungiri, 14-12 după ce adversarele lor, Țestoasele ninja au condus cu 8-5 și 12-10. La U16 Grota a învins Forța Bega cu 14-13, deși Bega conducea cu 13-12 cu 16 secunde rămase. Au fost unele dintre cele mai gălăgioase meciuri, finale care au pregătit ultima parte a serii.

La U16 masculin, categoria care a avut cele mai multe echipe înscrise, Peluza I Ilie Oană a câștigat categoric fiecare meci jucat și asta în doar trei oameni. O medie de puncte de 20.3, cu o finală câștigată cu scorul de 21-10, cei trei băieți din Ploiești au venit la Poli Arena pentru prima oară în această vară și au plecat drept cei mai buni la categoria lor de vârstă fără să lase vreun dubiu.

Ca deobicei, turneul s-a încheiat cu cele două finale de la Open. Mai întâi la feminin, acolo unde Agro Squad era favorita pentru a câștiga al treilea titlu din tot atâtea în acest sezon. Cu Anca Șipoș și Sonia Kim, Agro Squad nu a avut emoții până în finală. Dar în ultimul act urma meciul împotriva echipei România 2, cu trei jucătoare care reprezintă naționala în circuitul Nations League.

Three-Peat

Favorita și campioana en-titre și-a respectat statutul, scorul fiind 9-5 în favoarea ei la jumătatea meciului. Iar jucătoarea care a ieșit la rampă nu a fost Sonia la care publicul se aștepta, ci Sonia Cazacu. Jucătoarea de 21 de ani a înscris 10 puncte din spatele semicerculu doari în finală, iar cu șapte secunde rămase scorul era egal, 13-13. Apoi, Sonia, acea Sonia, jucătoarea care a condus România până în semifinale la Jocurile Europene acum două săptămâni, a vrut o posesie în izolare și a pătruns reușind să înscrie coșul care a adus victoria și titlul, fiind apărată chiar de Sonia Cazacu. A fost genul de moment 1 vs 1 între cele mai bune jucătoare din acel meci, la egalitate, cu cronometrul scurgându-se, cu o acțiune care a decis soarta meciului. Genul de moment pe care o campioană îl studiază, și-l dorește și-l fructifică. Pentru al doilea turneu în sezonul 2023, Sonia Kim a câștigat titlul de MVP și a fost premiată cu un ceas ediție specială baschet 3×3 oferit de Tissot prin importatorul Albini Prassa.

Momentul Științei

După ce la primele două turnee a pierdut în fața principalei rivale CSM Constanța înainte de finală, Știința București a devenit campioana de la Open Masculin pentru prima oară în 2023. Cu o formulă jumătate nouă, cu Frolov și Swopshire din dintre membrii echipei Foreign Ballers care a câștigat turneul doi, Știința a câștigat toate meciurile, cu o medie de 21.3 puncte pe meci. Jordan Swopshire a ajuns și el la al doilea MVP din acest sezon, adăugând și el ceasul Tissot în colecția sa. Bucuria a fost atât de mare, încât jucătorii și staff-ul echipei au plecat printre ultimii de pe terenurile de la Poli Arena, savurând victoria și pregătind următoarele competiții.

Dar putem spune că unul din cuvintele care au descris competiția de la Open masculin a fost: surpriză. În finală a ajuns CSU Pitești, favorita 13, cu trei jucători care au participat pentru prima oară în acest an în circuitul Sport Arena, dar toți sportivi care au reprezentat România în turnee internaționale: Paliciuc, Aktas și Șolopa. Principala favorită, România 1 a fost eliminată de CSU Târgu Mureș în optimi. De fapt, Târgu Mureș a eliminat și favorita a doua, CSU Timișoara în șaisprezecimi, fiind una dintre echipele care a lăsat o senzație plăcută în urma ei.

Așadar, turneul trei s-a încheiat cu “three-peat-ul” reușit de Agro Squad și cu mult râvnita performanță a celor de la Știința București. Un weekend, 53 de ore de la start la finish, 159 de echipe, 14 campioane. Sezonul Sport Arena Streetball a trecut de jumătate, cu două turnee rămase până la cel final și multe de aflat.

Citește și:

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.